Fasiləli pəhrizə riayət etmək zərurəti ilə səhər yeməyini atmaq (aralıq oruc) şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artırır. 

"Unikal" xəbər verir ki, bu barədə Pompeu Fabra Universitetinin (İspaniya) alimləri bu qənaətə gəliblər.  

Tədqiqatda 100 mindən çox böyüklər iştirak edib ki, onların da 79%-i qadınlardır. Onlar üç gün ərzində qəbul etdikləri bütün qidaları xüsusi qida gündəliklərində qeyd ediblər. Tədqiqatçılar bu qeydlərdən hər bir iştirakçının növbəti iki il ərzində yemək vərdişləri və pəhrizinin şəklini yaratmaq üçün istifadə ediblər. Bundan sonra, təxminən yeddi il davam edən subyektlərin müşahidə dövrü başlayıb. 

Müşahidə mərhələsinin sonunda 2-ci tip diabetin minə yaxın yeni halı qeydə alınıb. Tədqiqatçılar hesablayıblar ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq səhər saat 9-dan gec yeyən könüllülər qrupunda (daha tez yemək vaxtını seçənlərlə müqayisədə) bu xəstəliyin inkişaf ehtimalı 59% yüksək olub.

Qeyd edilir ki, səhər yeməyini atlamaq (və ilk yeməyi gec yemək) aralıq oruc tutmağı təklif edə bilər. Bu sxemə görə yemək yemək yemək mümkün olan vaxt intervalları ilə yeməkdən tamamilə imtina dövrlərinin dəyişməsi ilə xarakterizə olunur. Hal-hazırda ən çox yayılmış texnika 16/8-dir. Buna uyğun olaraq 16 saat fasiləsiz oruc tutmaq lazımdır.