Təl-Əviv Tibb Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, yağ və çörək, xəmir və nişasta kimi yüksək işlənmiş qidalar Kron (bağırsağın iltihabi) xəstəliyinə səbəb ola bilər.

"Unikal" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Avstriyada keçirilən Avropa Qastroenteroloqlar İttifaqının (UEG - Birləşmiş Avropa Qastroenterologiyası) konfransında təqdim olunub.

Təxminən yarım milyon britaniyalı Kron xəstəliyindən əziyyət çəkir, bu xəstəlik şiddətli ağrı, ishal, yorğunluq və əhəmiyyətli çəki itkisinə səbəb olur. Bəzi hallarda bağırsaqların daralmasına səbəb ola bilər, bu da qidanın keçməsini çətinləşdirir. Bu iltihablı bağırsaq xəstəliyi olan xəstələrin təxminən üçdə biri əməliyyat tələb edir.

Kron xəstəliyi olan 100-dən çox xəstə üzərində aparılan yeni bir araşdırma, ultra işlənmiş qidaların müntəzəm istehlakının residiv riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyini göstərir. Bir il ərzində elm adamları xəstələrin dərman qəbulunda, xəstəxanaya yerləşdirmədə və ya cərrahiyyədə dəyişikliklərə ehtiyacı olduqda kəskinləşmə hallarını qeyd ediblər. Pəhrizdəki dəyişiklikləri izləmək üçün subyektlərdən qida gündəlikləri saxlamaları istənilib.

Nəticələr göstərdi ki, çoxlu çörək, xəmir məmulatları, nişastalı qidalar, heyvan mənşəli yağlar yemək Kron xəstəliyinin təkrarlanma riskini üç dəfə artırıb. Alimlər bunun emulqatorların - inqrediyentləri qarışdırmaq üçün istifadə olunan maddələrin olması ilə əlaqədar ola biləcəyini təklif edirlər. Ancaq bu tapıntıları təsdiqləmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var.

Gülayə Mecid