Qozun müntəzəm istehlakı bədəndə iltihabın səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər və kolon xərçənginin inkişaf riskini azalda bilər.

"Unikal" xəbər verir ki, Konnektikut Universitetinin Tibb Məktəbinin alimləri belə qənaətə gəliblər.

Əsas rolu qoz-fındıqların tərkibindəki ellagitanninlər - bağırsaq mikrobiotası tərəfindən urolitininlərə çevrilən bitki polifenolları oynayır. Bu birləşmələrdən biri, urolitin A, iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və şiş böyüməsini maneə törədə bilər.

Üç həftəlik bir klinik araşdırmada, kolorektal xərçəng riski yüksək olan 40-65 yaş arası 39 iştirakçı həkim nəzarəti altında hər gün qoz yeyib. Bütün iştirakçılar qan, sidik və nəcis testlərindən, həmçinin son kolonoskopiyadan keçib.

Elm adamları, xüsusilə urolitin A-nı çox miqdarda sintez etmək qabiliyyətinə malik olan obez insanlarda nəzərə çarpan iltihab markerlərində azalma qeyd ediblər. Bundan əlavə, bu birləşmənin yüksək səviyyələri polip toxumasında şişin inkişafı ilə əlaqəli zülalların səviyyəsinin azalması ilə əlaqələndirilir.