Orqanizmimizə bir çox faydası olan kefiri evdə özünüz də hazırlaya bilərsiniz.
Unikal.org evdə kefiri necə hazırlamağın sadə üsulunu təqdim edir.
Lazım olan ərzaqlar:
1 litr süd
1 yemək qaşığı kefir mayası
Şüşə qab
Plastik süzgəc
Hazırlanması:
Əvvəl südü qaynadın və qaymağını üzərindən təmizləyin. Ardından südə
kefir dənələrini əlavə edin. İstifadə etdiyiniz qabın metal olmamasına
diqqət edin. Taxta qaşıqla yaxşıca qarışdırın və qabınızın üzərini təmiz
bir bezlə bağlayın. 20-25 dərəcədə qaranlıq bir mühitdə 2 günə qədər
südü saxlayın. Bu müddətdə süd mayalanacaq. Mayalanmış südü plastik bir
süzgəc, ya da tənziflə süzün. İstəsəniz, kefiri bu şəkildə sadə, ya da
içinə meyvə dənələri əlavə edərək içə bilərsiniz.
Kefir neçə günə yeyilməlidir?
Kefiri soyuducuda saxlaya bilərsiniz, ancaq iki gün içərisində istifadə etməlisiniz.
Kefir mayasını saxlamaq üçün müxtəlif üsullar var:
Kefir mayasını bir sonraki mayalamaya qədər saxlamaq üçün metal olmayan bir qaba qoyaraq soyuducuda saxlaya bilərsiz.
Buzluqda isə 2 ay müddətində saxlamaq olar.
Kefir mayasını çox daha uzun bir müddət saxlamaq üçün quruda bilərsiniz.
Bu vasitə ilə mayanı 12-18 aya kimi bir müddət qala bilər.
Kefirin faydaları:
Həzmə kömək edir. Bağırsaq florasını tənzimləyir. Qidaların həzm
edilməsinə və əmilməsinə yardımçı olur. Bağırsaqlarda bu faydalı
mikroorqanizmlər azaldığında ishal, qəbizlik, udma pozuqluqları yarana
bilir. Kefir tərkibindəki təbii mikroorqanizmlərlə bu problemlərin
qarşısını almağa kömək olur.
Həmçinin immuniteti gücləndirir, betakaroten olan tərkibi ilə immunitet
sistemini dəstəkləyir, bədəndə yığılan toksin maddələrin törəməsini
önləyərək, immunitet sistemini gücsüzləşdirən mikroorqanizmləri məhv
edir.
Tərkibindəki yüksək miqdarda kalsiumla sümüklərin inkişafını dəstəkləyən
kefir, böyümə dövründəki uşaqlara və yaşlıların artan kalsium
ehtiyacına dəstək verir. Gün ərzində 2 stəkan kefir içmək gündəlik
kalsium ehtiyacının təxminən yüzdə 60 faizini təmin etmiş olur. Zəngin E
vitamini və selenium tərkibi sayəsində kefir güclü bir antioksidantdır.
Hüceyrə parçalanmasına səbəb olan toksin maddələrin meydana gəlməsini
və törəməsinin qarşısını alaraq hüceyrə yenilənməsinə köməkçi olur.
Kefir də digər probiotik kimi zülal və yağların asan həzm edilməsinə
imkan verir. Kefir, aşağı qlisemik indeksi ilə zülalla birlikdə mədədə
uzun müddət qalaraq toxluq hissi verir və qan şəkərinin də daha gec
yüksəlməsini təmin edir.
Süd turşusu fermentasiya səbəbindən həzmi asanlaşdıraraq, mədədə yaranan qazı yüngülləşdirər.
İçindəki triptofan aminoasidi və B vitamini ilə sinirləri sakitləşdirir
və depressiyanı azaldır. Rahatlama və yuxu verici özəlliyi ilə rahat və
sakit gecə yuxusu gətirir.