Qarpız nəinki istidə susuzluğunuzu yatırır, həm də bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Ancaq bəzi sağlamlıq problemləri olan insanlar onlarla diqqətli olmalıdırlar".

"Unikal" xəbər verir ki,  bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova məlumat yayıb. 

"Qarpız vitaminlər və bioloji aktiv birləşmələrlə zəngindir: vitamin C, B vitaminləri, fol turşusu, beta-karotin, maqnezium - bütün bunlar toxunulmazlığı dəstəkləyir, idrak funksiyalarını yaxşılaşdırır, ürək-damar sisteminə faydalı təsir göstərir. Yüngül sidikqovucu təsiri sayəsində artıq mayenin və toksinlərin çıxarılmasına kömək edir, həmçinin duzların yığılmasının qarşısını alır, dəri üçün faydalıdır, onun turgorunu yaxşılaşdırmağa və dərini daha elastik etməyə kömək edir", - həkim izah edib. 

Bununla belə, həkim hiperkalemiya (qanda yüksək kalium səviyyəsi) olan insanlara aritmiya səbəb olmamaq üçün qarpız istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib. Onun sözlərinə görə, bu vəziyyətdə gündəlik normanı 150-200 q aşmamaq daha yaxşıdır.

"Həmçinin başa düşməyə dəyər ki, qarpızın tərkibində böyük miqdarda fruktoza var (Qaraciyərdə emal edilən sadə şəkər). Ona görə də qaraciyər xəstəlikləri, o cümlədən hepatit və sirrozu olan xəstələr qarpızla ehtiyatlı olmalı və ondan həddindən artıq istifadə etməməlidirlər", - Melnikova qeyd edib. 

Bundan əlavə, qarpızda olan qlükoza tez udulur və qan şəkərinin səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb ola bilər. Bu, piylənmə və diabet də daxil olmaqla, karbohidrat mübadiləsi pozğunluğu olan insanlar üçün xüsusilə vacibdir.

Gülayə Mecid