Yayda həmişəkindən daha çox yorğunluq hissi yaradan, əsəblərinizi pozan və yuxunuza səbəb olan istilərə qarşı tədbir görmək mümkündür.

"Unikal" isti havalarda sərinləmək üçün bəzi tövsiyələri sizinlə bölüşür: 

Təbii qidalanaraq isti yay günlərini həm daha sağlam, həm də daha rahat keçirə bilərsiniz. Qulaqların arxasını, ənsəsini, saç köklərini, əlləri və ayaqları tez-tez nəmləndirin. Xüsusilə qulağın arxa hissəsini sərin tutmaq istilik mərkəzini tarazlaşdırmaq üçün çox vacibdir.

Biyan həbləri və ya şərbət əla yay dərmanıdır. Soyuq halda qəbul edin. Şərbət enerji verir, aşağı təzyiqi tarazlaşdırır. Yalnız şəkərli diabet və yüksək qan təzyiqi olan insanlar ehtiyatla istehlak etməlidirlər.

Qızılgül şərbəti,  ayran, mineral soda, limonad, buzlu qəhvə və kompot da sağlam içkilərdir.

Üzgüçülük yayda ediləcək ən yaxşı idman növüdür. Yayda sizi həddindən artıq tərlədən və qan içində qalmağınıza səbəb olan idmanla məşğul olmayın. Su idmanlarına üstünlük verin. Gəzməyə gedəcəksinizsə, səhər tezdən və ya axşam saatlarını seçin. Məşqdən sonra isti duş qəbul edin və başınızı sərin tutun. Yayda heç olmasa başınızı çox isti su ilə yumayın. Saç qurutma maşınını isti rejimdə istifadə edin.

Axşam saatlarında heç vaxt ağır və həzm olunmayan qidalar qəbul etməyin.  

Alkoqol da yayda tövsiyə olunan içkilərdən biridir.  İlk saatlara spirtli içki  ahatladır və hətta sərxoş olduğunuz üçün siz sərinlik hiss edirsiniz. Lakin sonradan daha çox tərləyirsiniz, maye itirirsiniz və yaxşı yata bilmirsiniz.

Heç vaxt həddindən artıq soyuq içkilərə və qidalara yükləməyin. Otaq temperaturuna yaxın qidalar uzun müddətdə temperaturu daha yaxşı sabitləşdirir.

Yatmazdan əvvəl qəbizliyiniz varsa 3 xörək qaşığı gənəgərçək yağını bir az meyvə şirəsi, bağırsaqlarınız normaldırsa 2 xörək qaşığı qarışdıraraq için. Sakit bir gün keçirərək detoks, otaq temperaturunda bol su için. Bağırsaqların təmizlənməsi təkcə bədəni həddindən artıq istidən qorumağa kömək etmir, həm də toksinləri çıxarmağa və dərini gözəlləşdirməyə kömək edir.  

Yayda bunlardan istifadə edin: 

Gül suyu: 1 şüşə qızılgül suyunu soyuducuda saxlayın. Kənardan gələndə biləklərinizə və qasıqlarınıza çəkin, sərin olarsınız.

Nanə: Təzə nanə çox faydalıdır. Nanə yarpaqlarının üzərinə bir neçə damcı limon sıxıb ağzınıza qoysanız, özünüzü gümrah hiss edəcəksiniz.

Zərdəçal: Tərləməni azaldır. Əgər çox tərləyirsinizsə, gün ərzində 1 çay qaşığı zerdeçal istehlak edin.

Limon: Limon suyunu buz qablarına qoyun və dondurun. Suya töküb yavaş-yavaş için.

Lavanda: Lavanda bədən istiliyini aşağı salır. Bu ətirli bitkinin yarpaqlarından çay hazırlayarkən yalnız 3-4 yarpaqdan istifadə etməyə diqqət edin. Lavanda zəhərli təsirə malik olduğu üçün həddindən artıq çoxu problem yarada bilər.

Jasmin: Çay etmək üçün jasmini lavanda və nanə ilə qarışdırın. Soyuyanda süzün və içinə bir dilim limonu bir neçə parça buzla qoyun. Soyuq istehlak edin.

Yayda daha çox istehlak edilməli olan qidalar:

Taxıllar: Buğda, düyü, yulaf, arpa, paxlalılar və lobya.

Tərəvəzlər: qulançar, ispanaq, pazı, semizotu, gül kələm, brokoli, yaşıl lobya, kələm, kərəviz, lobya, kartof, noxud, şirin yaşıl bibər.

Süd məhsulları: süd, ayran, təzə qaymaq, duzsuz yağlı pendirlər, turş qatıq.

Yağlar: Zeytun yağı, kokos yağı, günəbaxan yağı, soya yağı.

Ədviyyatlar: keşniş, kimyon, zəncəfil, zərdəçal, zəfəran, şüyüd, darçın, hil.

Meyvələr: Üzüm, nar, avokado, manqo, kokos, qovun, alma, armud, əncir, ərik, şirin portağal, şirin ananas, albalı, qovun, qarpız.

Ət: Toyuq, karides, hind toyuğu

Gülayə Mecid