Hava çirkləndiriciləri hətta aşağı konsentrasiyalarda da ürək-damar sağlamlığını pisləşdirə bilər, lakin pəhriz onların zərərini azaldır.

"Unikal" xəbər verir ki,  bu barədə "Environmental Research" jurnalında dərc olunan araşdırmada qeyd olunub. 

Tədqiqatçılar Finlandiyadan olan 82 iştirakçının ümumilikdə 33 həftə izləndiyi yüksək keyfiyyətli araşdırmanı təhlil ediblər.  Müəlliflər bioloji nümunələr, hava çirkləndiricilərinin konsentrasiyası və iştirakçıların pəhriz məlumatları haqqında məlumatlardan istifadə ediblər. Pəhrizin keyfiyyəti Baltik Dənizi Pəhriz Hesabından istifadə edilməklə qiymətləndirilmişdir, bu, daha çox tərəvəz, meyvə, giləmeyvə və balıq, daha az ət və spirt ehtiva edən sağlam Skandinaviya pəhrizinin göstəricisidir.

"Biz müşahidə etdik ki, hətta çox aşağı konsentrasiyalarda belə, hava çirkləndiriciləri mənfi kardiometabolik nəticələrlə əlaqələndirilir, birləşmələrin əksəriyyəti həm kiçik, həm də daha böyük hissəciklərlə əlaqələndirilir", mütəxəssislər qeyd ediblər. 

Odun yandırıldıqda və işlənmiş qazlarda hissəciklər havaya daxil olur. Bu çirkləndiricilər insulin həssaslığı ilə bağlı qan parametrlərinə və iştaha bağlı hormonlara təsir göstərir. Keyfiyyətsiz pəhriz olan insanlar yüksək konsentrasiyalı incə hissəciklərə məruz qaldıqda ümumi xolesterinin səviyyəsini yüksəldir, yüksək keyfiyyətli pəhriz yeyən insanlar isə yox. Bununla belə, çirkləndiricilərin aşağı konsentrasiyalarında belə mənfi təsirlər müşahidə edilib və onların azaldılması üçün tədbirlərin vacibliyi vurğulanıb.