Bədənin ümumi sağlamlığını nizamlı bir pəhriz və həyat tərzi ilə qorumaq olar. Xüsusilə 40 yaş sağlam qocalıq dövrü üçün çox əhəmiyyətlidir.
"Unikal" xəbər verir ki, bu səbəblə qidalanmadan yuxu rejiminə və fiziki fəaliyyətlərə qədər hər bir fərdin bir plan qurması lazımdır. Əks halda xolesterol, ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, osteoporoz və depressiya kimi bir çox xəstəlik inkişaf edə bilər.
40 yaşdan sonra bu rutinə diqqət etmək lazımdır:
Həyat tərzi önəmlidir
Hər bir insan 40 yaşına çatana qədər bir çox mərhələlərdən keçir. Uşaqlıq, yeniyetməlik, orta yaş və hamiləlik kimi dövrlərdə orqanizmdə bəzi dəyişikliklər baş verir. Bütün bu prosesdə pəhriz böyük əhəmiyyət kəsb edir. Çünki hər yaşda fərqli pəhriz var. Bugünkü cəmiyyətə nizamsız qidalanma, piylənmə, siqaret-spirt istifadəsi və uzun iş saatları kimi səbəblər ümumi bədən sağlamlığına təsir edə bilir. Xüsusən də müasir cəmiyyətlərdə qadınlar iş, ailə və ictimai həyatlarındakı sıx tempə görə qidalanmalarına fikir verə bilmirlər.
40 yaşlarında hormonlar dəyişir
40 yaşlarında bir çox qadın menopoza girir. Nəticədə hormonlarda dəyişikliklər başlayır. Hormonlardakı bu dəyişikliklər, estrogen qarın ətrafında yığılmağa başladığı üçün həmin bölgədə yağlanmanı artırır. 40 yaşında qadınların metabolik enerji xərcləri azalmağa başlayır və onlar çəki almağa daha uyğun olurlar. 40 yaşında orqanizmin enerji ehtiyacı daha az olduğu üçün qida istehlakı da buna uyğun tənzimlənməlidir. Əks halda ürək-damar xəstəlikləri, süd vəzi xərçəngi, osteoporoz, selülit, menopozal stress, depressiya, isti basmalar və əsəbilik kimi hallar meydana gələ bilər. Kişilər də mövcud xəstəlik və ya oturaq həyat tərzi səbəbindən çəki artımı ilə qarşılaşa bilərlər. Bu səbəblə hər bir insan çəkiyə nəzarət etməlidir. Bundan əlavə, fiziki fəaliyyət nizamlı olaraq edilməli, bədən kütlə indeksi 30 və üzərində olarsa, çəki atılmalı, yuxu saatları kafi olmalı və tez-tez sağlamlıq müayinələri aparılmalıdır.
Pəhrizinizi nizamlayın
40-cı yaşlarda müntəzəm pəhriz qurulmalıdır. Dayaq-hərəkət sisteminin sağlamlığını qorumaq üçün gündə 3-4 porsiya süd və süd məhsulları istehlak edilməlidir. Ət və ət törəmələri həddindən artıq istehlak edilməməlidir. Həftədə 2-3 gün qırmızı ət, digər günlərdə ağ ət və quru paxlalılar yeyilə bilər. Gündəlik 4-5 porsiya təzə mövsümi tərəvəz və meyvələr, həmçinin çörək kimi dənli, tam buğda və çovdar çörəyi istehlak edilməlidir. Yağlar da ölçülməli və doymamış yağlara üstünlük verilməlidir. Kərə yağı və marqarin kimi yağlar doymuş yağlar olduğundan xolesterolu artıra bilər. Belə yağların yerinə günəbaxan, soya, qarğıdalı yağı kimi bitki yağlarını istehlak etmək daha yaxşı olar. Bitki yağlarının tərkibində xolesterin olmadığı üçün bütün yeməklər bu yağlarla bişirilməlidir. Zeytun yağlı yeməklərdə yağ bişdikdən sonra çiy əlavə edilməlidir.
Şəkərdən uzaq durun, lifli qidalar yeyin
Bu yaşlarda bağırsaq hərəkətləri yavaşladığı üçün qəbizlik baş verə bilər. Buna görə də, tərəvəz və meyvələr, quru paxlalılar, yulaf, mərcimək, qarğıdalı, qəhvəyi çörək kimi liflə zəngin qidalar pəhrizə daxil edilməlidir. Şəkərli və şəkərli qidalar və şərbətli məhsullar mümkün qədər az yeyilməlidir. Bu cür qidalar insana intensiv enerji verir, lakin həddindən artıq istehlak çəki və piylənməyə səbəb ola bilər.
Sümük sağlamlığı üçün kalsium qəbul edin
Qan şəkərini sürətlə artıran karbohidratlar (şirniyyat, xəmir, düyü, makaron və s.) yerinə tam taxıllı və taxılla zəngin qidalara üstünlük verilməlidir. Sümükləri güclü saxlamaq üçün tərkibində kalsium olan qidalar istehlak edilməli və D vitamini əlavələri qəbul edilməlidir. Kalsiumla yanaşı maqnezium da qəbul edilməlidir. Maqnezium üçün ən yaxşı mənbələr; balqabaq, günəbaxan, küncüt, kətan toxumu, banan və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər. Bundan əlavə, spirt, kofein və siqaret kimi maddələr azaldılmalıdır. Çünki bu maddələr kalsium itkisini artıra və osteoporoza səbəb ola bilər.
Yaşlanmanın ən qaçılmaz tərəfi hüceyrə yenilənmə sürətinin yavaşlamasıdır. Araşdırmalar həmçinin qırmızı gavalı, üzüm, badımcan və böyürtkən kimi bənövşəyi qidalarda olan antioksidanların hüceyrə yenilənmə sürətini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını göstərib.
Möcüzəli üçlük: Badam, kətan toxumu və küncüt
40 yaşında toxluq hissi verən leptin hormonunun ifrazı azalır. Bu da iştaha səbəb ola bilər. Toxluq hissi vermək üçün günün müəyyən saatlarında bol miqdarda badam istehlak edilə bilər. Badam zəngin kalsium mənbəyidir. Bundan əlavə, kətan toxumu və küncütdə olan lignan maddəsi antioksidantların ən güclüsüdür.
Gülayə Mecid