Cənubi Koreya alimlər soğanın xərçəng əleyhinə təsirə malik olduğunu açıqlayıblar.

"Unikal" xəbər verir ki, Beynəlxalq Molekulyar Elmlər Jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, soğanın müntəzəm istehlakı beyin, döş, qaraciyər, ağciyər və mədədə bədxassəli şişlərin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Bu təsir antioksidantların yüksək tərkibi sayəsində təmin edilir, onların arasında allisin, flavonoidlər və orqanosulfur birləşmələri əsas rol oynayır.

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, bu bioaktiv komponentlər xərçəng hüceyrələrini məhv etməyə kömək edir, onların yayılmasının qarşısını alır və şiş böyüməsi üçün lazım olan yeni qan damarlarının meydana gəlməsini maneə törədir. Soğanların immunitet sistemini aktivləşdirməsi, xərçənglə daha effektiv mübarizə aparmasına kömək etməsi xüsusilə vacibdir.

Bundan əlavə, alimlər soğanın tərkibində olan beyin hüceyrələrini iltihabi proseslərdən qoruyan apigeninə diqqət yetiriblər. Bu antioksidant təkcə idrak funksiyasını yaxşılaşdırmır, həm də Alzheimer xəstəliyi kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin müalicəsinə müsbət təsir göstərə bilər və yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Maksimum fayda əldə etmək üçün mütəxəssislər ən çox qida maddələrinin cəmləşdiyi soğanın xarici təbəqələrini çıxarmamağı məsləhət görürlər. Bu tərəvəz həm çiy, həm də müxtəlif yeməklərin bir hissəsi kimi istehlak edilə bilər, salatlara, şorbalara və yan yeməklərə əlavə olunur.

Kəşf ciddi xəstəliklərin qarşısının alınmasında ən əlçatan və effektiv vasitələrdən biri kimi soğanın gündəlik qida rasionuna daxil edilməsinin vacibliyini vurğulayır.

Gülayə Mecid