Ani və şiddətli baş ağrıları zamanı dərhal dərman atmayın. Əvəzinə təbii qidalara üstünlük verin.  

"Unikal" xəbər verir ki, bu barədə türkiyəli mütəxəssis Derya Uludüz məlumat verib. 

Onun sözlərinə görə, dərman hər kəsin yaşadığı baş ağrısının yeganə həlli deyil.  Bəzi qidaların beynimizə “rahatlıq” mesajı verdiyinə diqqət çəkən Uludüz, ''Bu gün bilirik ki, düzgün qidalanma da baş ağrılarını idarə etmək üçün güclü bir vasitədir. Bəzən ağrıkəsiciyə əl uzatmaq əvəzinə, ən sağlam həll yolu əvvəlcə mətbəxə baş çəkmək ola bilər”, - deyib.

O, baş ağrısını yüngülləşdirən qida və içkiləri belə sıralayıb:

 SU

Dehidrasyon (Dehidrasyon ya da dehidratasiya, bədəndə olması lazım olduğu qədər su və maye olmamasıdır, - red) beyin toxumasının bir qədər daralmasına səbəb olur ki, bu da baş ağrısı kimi özünü göstərir. Bundan əlavə, su çatışmazlığı qanın qatılaşmasına və beynin kifayət qədər oksigen almamasına səbəb olur.

Gündə ən az 8 stəkan su içmək təkcə dərini deyil, beyni də gənc saxlayır. Başınız ağrımağa başlayanda əvvəlcə bir stəkan su için. Bəlkə də çatışmayan tək şey budur...

BADAM

Migren və ya xroniki baş ağrılarından əziyyət çəkənlər üçün B2 vitamini və ya riboflavin son illərdə tez-tez eşitdiyimiz təbii əlavələrdən biridir.

Beynin enerji istehsalında rol oynayaraq baş ağrılarının tezliyini və müddətini azalda biləcəyi düşünülür. Hər səhər səhər yeməyində istehlak edilən bir qaynadılmış yumurta və ya bir ovuc çiy badam bu ehtiyacın qarşılanmasında çox təsirlidir. Bundan əlavə, ispanaq, brokoli və bütün taxıllar da riboflavinlə zəngindir.

QƏHVƏ

Kofein, aşağı dozada qəbul edildikdə, vazokonstriktiv təsirinə görə bəzi baş ağrılarını aradan qaldıra bilər. Bu səbəbdən bəzi ağrıkəsicilərin tərkibində kofein var.

Ancaq gündə 1-2 fincandan çox olmayan müntəzəm qəhvə istehlakı bu faydanı təmin edir. Həddindən artıq olması isə əks təsir göstərir, damarların genişlənməsinə səbəb olur. Balanslaşdırılmış istehlak vacibdir.

BİTKİ ÇAYI

Cökə və çobanyastığı çayı əzələləri rahatlaşdırır, stressi azaldır və sinir sistemini sakitləşdirir. Bu təsirlər xüsusilə gərginlik tipli baş ağrıları üçün faydalıdır.

Axşam yeməyindən sonra bir fincan bitki çayı həm beyni rahatladır, həm də yuxuya getməyi asanlaşdırır.

MİNERAL SU

Mineral su içərkən tərkibində az natrium və yüksək maqnezium olanları seçmək vacibdir. Gündə 1 şüşə müntəzəm istehlak baş ağrılarının tezliyini azaltmağa kömək edə bilər.

YAĞLI BALIQ

Xüsusilə miqren kimi baş ağrısı növlərində beyindəki damarlarda və ətraf sinirlərdə bir növ “mikroiltihab” əmələ gəlir. Omeqa-3 bu iltihab dalğasını sakitləşdirir. O, həmçinin serotonin kimi beyin kimyəvi maddələrinin istehsalını dəstəkləyərək əhval-ruhiyyəni tarazlaşdırır. Somon, sardina, ton balığı, skumbriya, hamsi kimi yağlı balıqları həftədə ən azı iki dəfə və ya hər gün bir ovuc qoz yemək ağrıları idarə etməkdə təəccüblü dərəcədə təsirli olur.

ZƏNCƏFİL 

Təbiətin bizə təqdim etdiyi ən güclü ağrı kəsicilərdən biridir. Tərkibindəki "gingerol" adlı maddə bəzi ağrıkəsicilər kimi bədəndə iltihab yaradan fermentləri bloklayır.

Xüsusilə ürəkbulanma ilə müşayiət olunan miqren tutmalarında zəncəfil həm mədəni sakitləşdirir, həm də baş ağrılarını aradan qaldırır. Təzə zəncəfildən hazırlanmış çay içmək və ya qatığa sürtgəcdən keçirilmiş zəncəfil əlavə etmək təbii rahatlıq verir.

Gülayə Mecid