Avropa ölkələrində bu bitki çox sevilir və delikates sayılır. Unikal.org saglamolun.az-a istinadən xəbər verir ki, qulançarı həm təzə halda yeyirlər, həm də müxtəlif xörəklərin bişirilməsi zamanı istifadə edirlər.
Qulançar qədim zamanlarda müxtəlif xəstəliklər zamanı müalicəvi bitki kimi istifadə olunurdu.
Qulançarın tərkibində bir çox faydalı maddələr var - zülallar, karotin, kalium, orqanik turşular və s.
Qulançarın tərkibində olan "kumarin" adlı maddələr ürək-damar sisteminə çox müsbət təsir edir - ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, damarları qoruyur, qanı duruldur, damarlarda trombların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Həmçinin qulançar
- nəfəs yolları, böyrəkləri yaxşı təmizləyir, iltihabı azaldır,
- qaraciyərin fəaliyyətinə müsbət təsir edir,
- sinir sisteminə sakitləşdirici təsir göstərir,
- bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliyin qarşısını alır,
- ürəklə bağlı olan ödemləri azaldır,
- orqanizmi ziyanlı maddələrdən (şlaklar, toksinlər və s.) təmizləyir.
Qədim zamanlarda qulançar kişilərdə potensiyanı artıran vasitə kimi istifadə olunurdu.
Nəzərə almaq lazımdır ki, bəzi insanlarda qulançar allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.