Yorğunluğun əhəmiyyətli səbəblərindən birinin qeyri-sağlam qidalanma olduğuna diqqət çəkən mütəxəssislər, özünüzü zəif hiss etdiyiniz zaman bəzi qidaları qəbul edərək enerjinizi bərpa etməyin mümkün olduğunu müəyyənləşdiriblər.

Onların fikrincə, zəif qidalanma, gündəlik işin intensivliyi, stress və kafi yuxu yorğunluğun ümumi səbəblərindəndir. Təbii ki, bu vəziyyət bəzi sağlamlıq problemlərinə, xüsusilə anemiyaya görə də inkişaf edə bilər. 

"Unikal" həmin qidaları təqdim edir:

 - Taxıllı qidalar:

Karbohidratlar əzələlər və beyin üçün bir növ yanacaqdır. Lif tərkibi və B vitaminləri ilə zəngindir. Asanlıqla əldə edilən taxıl, turş və çovdar çörəkləri, taxıllı makaron, bulqur, qarabaşaq yarması və tam buğdalı düyü ən çox rast gəlinən nümunələrdir. Ağ pendir, çedar və mövsümi göyərti ilə taxıl çörəyi ilə hazırlanmış sendviç sizi doydura bilər. Eyni zamanda, bu qidalar diqqətinizi və konsentrasiyanızı bərpa edir.

- Təzə meyvələr:

Yorğun olduğunuz zaman yemək üçün bir şey hazırlamaq belə çətin ola və ya vaxtınız məhdud ola bilər. Təzə, şəkərli, rəngli, lifli və şirəli meyvələr tez sağalmağınıza kömək edəcək. Banan, naringi, armud və almanı da özünüzlə asanlıqla daşıya bilərsiniz. Qəhvənizə, kefirinizə və ya qatığınıza süd əlavə etsəniz, aclığınız gecikəcək.

- Müxtəlif salatlar:

Kompleks karbohidratların ən sağlamı olan tərəvəzlər, zeytun yağı, sirkə və limon sousu ilə birləşdirildikdə multivitamin olur. Rəngarəng salatınız saysız-hesabsız fitokomponentlərlə enerji verir və bədən müqavimətinizi artırır. Qaynadılmış paxlalılar, taxıllar və ya sağlam bişmiş ət, toyuq, balıq və yumurta toxluq hissi yaradır.

- Paxlalılar:

Ətli quru lobya və ya tərəvəzli mərci şorbası soyuq havalarda dərman kimi hesab edilən qidalar arasındadır. Quru lobya, noxud və mərcimək əsəblərinizə faydalı olan və tərkibindəki yüksək bitki mənşəli protein, maqnezium və mis tərkibi ilə enerji verən sağlam karbohidratlardır. Əriyən və həll olunmayan lif quruluşu ilə bağırsaqları hərəkətə gətirir, faydalı bakteriyaları qidalandırır və qəbizliyin qarşısını alır. Bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların sayını artırmağa kömək edir. Bitki mənşəli zülallar olduqları üçün onları ət, qatıq və yaxud düyü və bulqur kimi taxıllarla birlikdə istehlak etmək zülal zəncirini tamamlayır.

- Ət, toyuq, balıq, yumurta:

Enerji çatışmazlığının ən çox görülən səbəbi təbii ki, aclıqdır. Tərkibində yüksək protein olan yeməklər aclığı tamamilə yox edəcək variantlar arasındadır. Aclığınızı kökündən həll edəcək qidaların başında protein ehtiyatı yüksək olan qidalar gəlir. Gündəlik D vitamini ehtiyacınızı hiss etmirsiniz, ancaq həmin gün ət, toyuq, balıq istehlak etmədiyinizi xatırlayırsınız. Bədənimizin digər qidalar kimi gündəlik proteinə ehtiyacı var. Bu ehtiyac ödənilmədikdə orqanizmin müqaviməti azalır  və bədəndə şişlik və ödem artmağa başlayır.

- Kartof, şabalıd və qarğıdalı:

Qluten istehlak etməməyə diqqət etsəniz, bu qidalar köməyinizə gələcək. Kartofu yeməklərinizə ədviyyat olaraq əlavə edə bilərsiniz, mövsümündə dondurucuya qoyduğunuz qarğıdalıları ətli yeməklərinizə əlavə edə və ya qəlyanaltı olaraq suda isladdığınız şabalıdları qaşıyıb sobada bişirə bilərsiniz

- Çərəzlər:

Aclığa ən sürətli və ən sağlam həlli təmin edən qoz, badam, fındıq, fıstıq, balqabaq tumları, günəbaxan tumları, püstə və anakardiya kimi qoz-fındıq, tərkibindəki faydalı yağ turşuları ilə balanslı toxluq hissi yaradır. Tərkibindəki natrium ilə düşən nəbzinizi tez bir zamanda bərpa edir. Bu, omeqa 6 əsas yağ turşusunu həddindən artıq qəbul etməyə səbəb ola bilər və bu, qan yağlarınızı artıra bilər. Hər gün bir ovuc təzə soyulmuş qoz-fındıq istehlak etmək kifayətdir.

Zərifə Nağıyeva