Ət məhsullarının həddindən artıq istehlakı ürək xəstəliyi riskini artırdığı məlum olub.

"Unikal" xəbər verir ki, bu  barədə araşdırma "Health News" jurnalında dərc olunub.

Bildirilir ki, yalnız ət və ya heyvan mənşəli məhsullar yeyən insanlarda xərçəng və ateroskleroz xəstəlikləri riskini artıra bilər.

"Ət zülal və B vitaminləri ilə zəngindir. Bu qida komponentləri orqanizmin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Bununla birlikdə, pəhrizində heyvan mənşəli məhsulların üstünlük təşkil etməsi hipertoniyaya səbəb ola bilər. Fakt budur ki, ət məhsulları çox miqdarda duz və yağ ehtiva edir. Həddindən artıq natrium bədəndə suyu saxlayır, dövran edən qanın həcmini artırır. Bu, qan damarlarının divarlarında həddindən artıq təzyiq yaradır. Həmçinin, əti emal edərkən orqanizmdə müəyyən zərərli birləşmələr əmələ gələ bilər - qabaqcıl qlikasiya son məhsulları və polisiklik aromatik karbohidrogenlər. Çoxsaylı tədqiqatlar onların yığılmasını xərçəng də daxil olmaqla bir çox xəstəliklərin riski ilə əlaqələndirir. Həddindən artıq doymuş heyvan yağları da yüksək qan xolesterol səviyyəsinə səbəb ola bilər. O, damarların daxili divarlarına tədricən çökərək, xolesterol lövhələri əmələ gətirir. Göründükləri kimi, damarlar daralır və divarlarının elastikliyi azalır. Bu proses ateroskleroz adlanır", - məqalədə qeyd olunub. 

Zərifə Nağıyeva