UNSW Sidney Sağlam Beyin Qocalma Mərkəzindən (CHeBA) elm adamları meyvə istehlakının 45 yaş və yuxarı yaşlı yetkinlərdə depressiya riskinin azalması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən ediblər.
"Unikal" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Journal of Affective Disorders" (JAD) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda depressiya keçirməyən 7 801 könüllü iştirak edib. Bütün subyektlərin yaşı 45-dən yuxarı olub. Əvvəlcə alimlər anketlərdən istifadə edərək hər bir subyektin qida rasionunda meyvə və tərəvəzin nisbəti haqqında məlumat toplayıblar. Bundan sonra tədqiqatçılar ümumilikdə təxminən doqquz il davam edən iştirakçıların monitorinqinə başlayıblar.
Müşahidə dövründə 1630 yeni depressiya halı qeydə alınıb. Müqayisəli təhlil göstərir ki, tərəvəz istehlakının bu xəstəliyin inkişaf ehtimalına təsiri statistik cəhətdən əhəmiyyətli deyil. Bununla belə, pəhrizdə meyvənin daha yüksək nisbəti yüksək zehni rifah səviyyəsi ilə əhəmiyyətli dərəcədə əlaqələndirilib.
Alimlər tərəvəzlərin daha çox bişmiş formada istehlak edildiyini, buna görə də qida maddələrinin çoxunun itirildiyini irəli sürüblər. Əksər hallarda meyvələr çiy yeyilir ki, bu da beyin sağlamlığı üçün lazım olan bütün antioksidanları, vitaminləri və pəhriz lifini almağa imkan verir.
Gülayə Mecid