Gənclərdə kolon xərçənginin inkişafının əsas səbəbləri lif çatışmazlığı ilə qida rasionunda şəkər və yağın çox olması, oturaq həyat tərzi, piylənmə və genetik faktorlardır.
"Unikal" xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail"ə britaniyalı kolorektal cərrah və onkoloq Heini Youssef məlumat verib.
Həkim izah edib ki, kolon xərçəngi və ya kolorektal xərçəng müasir pəhrizdəki arzuolunmaz dəyişikliklərlə "cavanlaşır". Onkoloq bildirib ki, bu xəstəliyə 50 yaşdan aşağı insanlarda daha çox rast gəlinir. Pəhrizdə lif (bitki pəhriz lifi) olmaması, yağların, şəkərin və işlənmiş ətlərin həddindən artıq istehlakı onun ən açıq təxribatçılarıdır.
Gənclərdə kolorektal xərçəngin inkişafının digər mühüm səbəbləri oturaq həyat tərzi və piylənmədir. Həkim izah edir ki, fiziki fəaliyyət sağlam çəki saxlamağa kömək edir və bu da öz növbəsində immunitet sisteminin ən yaxşı şəkildə işləməsinə imkan verir. Həddindən artıq çəki və daimi oturma orqanizmi bu müdafiə mexanizmindən məhrum edir - immun hüceyrələr xərçəng hüceyrələrini daha az tanıyır və onları məhv edir.
Bundan əlavə, artıq bədən yağı bədəndə spesifik böyümə hormonlarının səviyyəsini artırır. Uşaqlarda və yeniyetmələrdə sümük böyüməsini və daxili orqanların inkişafını stimullaşdırır, böyüklərdə isə əzələ və yağ kütləsinin normal nisbətini saxlayır və maddələr mübadiləsini və qlükoza səviyyəsini tənzimləyirlər. Bununla belə, artıq böyümə hormonları yalnız normal hüceyrələrin deyil, həm də xərçəng hüceyrələrinin sürətlə bölünməsinə kömək edir.