Kollagen insan bədənində olan bir zülaldır və bədənin ümumi protein tərkibinin təxminən üçdə birini təşkil edir, lakin yaşlandıqca bədəndə onun istehsalı azalır. Bu səbəblə kollagen çatışmazlığının qarşısını almaq üçün kollagenlə zəngin qidalar istehlak etməkdə fayda var.

"Unikal" kollagen tərkibinə malik qidaları təqdim edir:

1. Sümük bulyonu
Heyvan sümükləri xüsusilə zəngin kollagenin mənbəyidir. Sümüklərin və birləşdirici toxumaların suda yavaş qaynama prosesi sümüklərdəki kollagenin jelatinə çevrilməsini təmin edir ki, bu da bədən tərəfindən daha asan mənimsənilir. Bunlardan başqa, sümük bulyonu əsas amin turşuları və mineralları, eləcə də kollageni təmin edir və kollagen səviyyəsini artırmaq istəyən hər hansı bir pəhrizə qidalandırıcı qatqı halına gətirir.

2. Balıq və qabıqlı dəniz məhsulları
Balıqların xüsusilə dərisi və pulcuqları yaxşı kollagenin mənbəyidir. Dəniz kollageni kimi tanınan balıqdan əldə edilən kollagen yüksək bioaktivliyə malikdir. Bu o deməkdir ki, digər mənbələrdən alınan kollagenə nisbətən bədənə daha effektiv şəkildə sorulur. Bundan əlavə, dəniz kollageni əsasən dərinin, sümüklərin, tendonların və digər toxumaların sağlamlığını və elastikliyini dəstəkləyən I Tip kollagendən ibarətdir.

3. Toyuq
Toyuq əti, xüsusilə də toyuq qığırdaqları təbii kollagenin mənbəyidir. O, II Tip kollagenlə zəngindir, bu, birgə sağlamlıq üçün faydalıdır və artrit simptomlarını aradan qaldırmağa kömək edir. Pəhrizinizə daha çox kollagen əlavə etmək istəyirsinizsə, toyuq qanadları və ya dərisi əlavə edə bilərsiniz.

4. Yumurta ağı
Yumurta ağı kollagen istehsalı üçün lazım olan amin turşularından biri olan prolin mənbəyidir. Bununla belə, yumurta sarısı xüsusi olaraq kollageni ehtiva etməsə də, bədəndə kollagen istehsalı üçün lazım olan qidalarla zəngindir.

5. Sitrus meyvələri 
Sitrus meyvələri özündə kollagen ehtiva etmədiyi halda, portağal və qreypfrut kimi meyvələr C vitamini ilə zəngindir, bu da bədənizin kollagen istehsal etməsinə kömək edir. Vitamin C bədənin kollagenin xəbərçisi olan pro-kollagenin sintezində mühüm rol oynayır.

6.Sarımsaq 
Sarımsaq öz başına kollagen ehtiva etmir, ancaq bədəninizdə kollagen istehsalına kömək edir. Sarımsaq kükürdlə zəngindir, bu da kollagen istehsalında mühüm rol oynayır və bədəninizdə kollagenin parçalanmasının qarşısını alır. 

7. Süd məhsulları
Süd, pendir və qatıq kimi süd məhsulları da dolayı yolla bədəninizdə kollagen istehsalını dəstəkləyə bilər. Onların tərkibində kollagen olmamasına baxmayaraq, onlar kollagen molekullarının əsas komponentləri olan iki əsas amin turşusu olan prolin və qlisinlə zəngindirlər. Beləliklə, bu amin turşuları dərinin elastikliyini qorumağa, sümükləri gücləndirməyə və oynaqların sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən kollagen sintezində mühüm rol oynayır.

8. Mal əti
Mal əti, xüsusilə mal əti dərisi və sümükləri zəngin bir kollagen mənbəyidir. Mal ətindən alınan kollagen, tez-tez mal-qara kollageni adlanır, əsasən Tip I və Tip III kollagendən ibarətdir. Bu növ kollagen dərinin, sümüklərin, vətərlərin, lifli qığırdaqların, birləşdirici toxumaların və dişlərin sağlamlığı və gücü üçün olduqca vacibdir.

9. Anakardiya(Kaju)
Anakardiya kollagenin və elastinin inkişafında mühüm rol oynayan mineral olan mislə zəngindir. Elastin də kollagen kimi dəriyə güc və elastiklik verir. Bundan əlavə, anakardiya sinklə zəngindir, bədənin özünü bərpa etmə və kollagen yaratmaq qabiliyyəti üçün vacib olan minerallarla zəngindir.

Zərifə Nağıyeva