Süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar sağlamlığa ciddi ziyan vura bilər. Hər gün milyonlarla insanın həvəslə istehlak etdiyi bu qidalar sizi yorğun, halsız və yorğun olmağınızada səbəb ola bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, bu qidaları dərhal pəhrizdən çıxarmaq lazımdır. Çünki bədənin sürətlə qocalmasına səbəb olan qidalardan biri də un məlumatlarıdır.
"Unikal" xəbər verir ki, son illər dietoloqlar çörəyin zərərlərindən danışırlar. Bildirilir ki, gündə ərzində çörəyin çox istehlakı sizi bir ildə 10 yaş qocalmağınıza səbəb olar bilər. Əslində arıqlamaq və ya sağlam pəhrizə keçmək istəyənlər tərkibində karbohidrat olmayan qidaları qəbul etməyi hədəfləyirlər.
Tərkibində ağ un olan məhsulların istehlakını dayandırdığınız zaman vücudunuz daha canlı, sağlam və fit olur. Daim süfrədə olan çörəyin sağlam olub-olmadığını müəyyən etmək üçün araşdırmalar davam edir. Bəzi sağlamlıq mütəxəssisləri çörək istehlak etməyi tövsiyə etməsələr də, bəziləri gündəlik karbohidrat ehtiyacınızı çörəkdən ala biləcəyinizi söyləyirlər.
Çovdar və ya tam buğda unundan hazırlanmış çörək tamamilə sağlamdır. Ancaq ağ çörəyə gəlincə, nəticələr o qədər də yaxşı deyil.
20-ci əsrdə un və maya dəyişib enerji tutumlu maddələr və əlavələr ilə əvəz olunub. Bu halda istehlak etdiyiniz çörəyi daha da zərərli edib. Dərinizdəki sızanaqların səbəbi istehlak etdiyiniz çörək ola bilər. Dəri sızanaqları adətən çörəyin tərkibində olan qlütendən yaranır. Bədən özü xaric edə bilmir, buna görə də bağırsağın zədələnməsinə səbəb olur.
Qluten müxtəlif həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Tərkibində mühüm element olan lif olsa da, un məhsullarında bu yoxdur. Gündə 5-6 dilim tam taxıl çörəyi gündəlik normanı yerinə yetirmək üçün kifayət qədər lif təmin edir. Əgər meyvə-tərəvəz yeməklə bu normaya çatmaq istəyirsinizsə, 14 alma, 21 kök, 25 pomidor və ya təxminən 5 xiyar yeməlisiniz.
Çörək yeməyi dayandıran insanların 70%-dən çoxu ilk 2 həftə ərzində arıqlayır. Orta dilim çörəkdə 0,6 qram lif var və digər maddələr bədən yağına çevrilir. Çörəyin glisemik indeksi şokoladdan da yüksəkdir. Xəmir məmulatlarında olan nişasta həzm sistemində parçalanır və qana daxil olan qlükozaya çevrilir. Bu o deməkdir ki, qısa müddətdə aclıq hissi yaradacaq. Bu vəziyyətdə daha tez-tez yemək ehtiyacı hiss edəcəksiniz və çəki artımı qaçınılmaz olacaq.
Amerikalı Nevroloq və Nutritionist Dr. David Perlmutter karbohidratla zəngin pəhrizin nevroloji xəstəliklərə səbəb olduğunu deyir.
Ağ makaron, çörək və düyü kimi keyfiyyətsiz karbohidratlar qocalmağa səbəb olur. Xəmir məmulatlarında keyfiyyətsiz karbohidratlar da var. Nəinki bədənə faydası yoxdur, eyni zamanda onu yeyərkən aclıq və yaşlanma kimi təsirləri də var.
İşlənmiş növlər, xüsusilə də ağ çörək, yüksək miqdarda təmizlənmiş karbohidratları ehtiva edir. Bu, qan şəkərinin artmasına və düşməsinə səbəb ola bilər və zamanla insulin müqavimətinə səbəb ola bilər. Çörəyin tərkibindəki qlüten çölyak xəstəliyi və ya özü həssaslığı olan insanlarda həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlarda qlüten tərkibli çörəyin istifadəsi həzm problemlərinə, şişkinliyə və yorğunluğa səbəb ola bilər.
Gülayə Mecid