Hamımız gənc qalmaq istəyirik və araşdırmalar göstərir ki, uzunömürlülüyün sirri yediyimiz qidalardadır.

"Unikal" daha sağlam qalmağınıza və daha uzun yaşamağınıza kömək edəcək 7 qidanı  təbrik edir:
 
Fındıq

Fındıq ürək-damar xəstəliklərini riskini azaldır. Fındıq yeyən insanların ölüm riskinin yüzdə 39 daha az olduğu müşahidə edilib. Amerikalı tədqiqatçı Dr. Vinjamoori deyir: "Qoz-fındıq doymamış yağlar (sağlam yağ forması), lif, antioksidantlar və birlikdə ürək sağlamlığını dəstəkləyən, çəki nəzarətinə kömək edən və bəlkə də uzunömürlülüyü təmin edən müəyyən vitamin və minerallarla zəngindir". 

Soğan

Araşdırmalara görə, soğan yaşlanmaya qarşı qoruyucu funksiyası olan bir antioksidan olan "quercetin"in ən zəngin mənbəyidir. Soğan yeməyin idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyini müşahidə edilib.  

Dənli bitkilər

2016-cı il dövriyyə araşdırması, hər gün təxminən 2,4 unsiya dənli bitki yeyən insanların daha az taxıl yeyən və ya heç yeməyən qrupla müqayisədə vaxtından əvvəl ölüm riskinin daha az olduğunu müəyyən edilib. 

Yaşıl çay

Növbəti dəfə günortadan sonra sağalmağa ehtiyacınız varsa, bir stəkan yaşıl çay dəmləyin. Vinjamoori izah edir: "Yaşıl çay, antioksidant, iltihab əleyhinə və xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlər nümayiş etdirən bitki flavonoidi olan quercetin ilə zəngindir".Molekullarda 2022-ci ildə aparılan bir araşdırma göstərir ki, quercetin qocalmış hüceyrələri  aradan qaldıra bilər ki, bu da qocalma proseslərini gecikdirməyə kömək edə bilər.

Zeytun yağı

Amerika Kardiologiya Kollecinin Jurnalında 2022-ci ildə edilən bir araşdırma, gündə ½ xörək qaşığından çox zeytun yağı istehlak edən insanların (hər hansı səbəbdən) ölüm riskinin nadir hallarda və ya heç vaxt zeytun yağı istehlak etməyənlərə nisbətən 19 faiz daha az olduğunu müşahidə edilib. Xüsusilə, zeytun yağından həzz alan insanların neyrodegenerativ xəstəlikdən (məsələn, Alzheimer) ölüm riski 29 faiz, ürək xəstəliyi riski 19 faiz, xərçəngdən ölmə riski isə 17 faiz azalıb.

Çiyələk

Giləmeyvə flavonoidlər adlı müəyyən bir antioksidant növü ilə doludur və bu, daha uzun ömürlə əlaqələndirilir. Tədqiqatçılar flavonoidlərlə zəngin qidalar (xüsusilə qaragilə və çiyələk, həmçinin qırmızı şərab, çay və bibər) yemək və bütün səbəblərdən ölüm riskinin aşağı olması arasında sıx əlaqə tapıblar.

Zerdeçal

Zerdaçalın xroniki iltihabın bir çox qocalma ilə əlaqəli xəstəliklərin əsas amili olduğu bildirilib.  "Cells" jurnalında 2022-ci ildə edilən araşdırmaya görə, zerdaçal ABŞ-da əsas ölüm səbəbi olan ürək xəstəliyi riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Hazırladı: Gülayə Mecid