Qatığa bal əlavə etmək potensial olaraq bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.
"Unikal" xəbər verir ki, bu barədə "Health" nəşri məlumat yayıb.
Bildirillir ki, bu qida həzm fermentləri probiyotiklərin çoxunu, yəni qidadan faydalı mikrobları məhv edir. İki müstəqil araşdırmada ABŞ alimləri balın qatıqdan olan faydalı bakteriyaların insanın mədə-bağırsaq traktında sağ qalmasına kömək etdiyini göstərib.
Tədqiq olunan dörd bal növündən yonca balı ən təsirli olub. Yonca, qarabaşaq və portağal balı da sınaqdan keçirilib. Bifidobacterium animalis bakteriyası olan qatığa hər növdən bir xörək qaşığı əlavə edilib. Qatıq və bal qarışığı daha sonra tüpürcək, mədə turşusu, öd və ya həzm fermentlərini təqlid edən bir mühitə yerləşdirilib.
Alimlər hesab edirlər ki, yonca balının tərkibindəki yüksək şəkər bakteriyaların sağ qalmasına səbəb ola bilər.
Tədqiqat heç bir xüsusi sağlamlıq faydası tapmasa da, mütəxəssislər "Health"ə bildiriblər ki, qatığa bal əlavə etmək sağlam bir seçim ola bilər.