Son zamanlar məşhurlaşan və satış rekordları qıran Dubay şokoladı ilə bağlı ekspertlərdən iki kritik xəbərdarlıq gəlib.
"Unikal" xəbər verir ki, türkiyəli pəhriz mütəxəssisi Gamze Çakaloğlu məşhur şokoladın mənfi təsirlərini açıqlayıb.
"Sosial medianın təsiri ilə son zamanlar gündəm olan Dubay şokoladında istifadə edilən püstələrdə kif və aflatoksin iddiaları ortaya atılıb. Qida mühəndisləri bildiriblər ki, Dubay şokoladında istifadə edilən fıstıqlar “antep fıstıq” olmalıdır. Püstədə əmələ gələ bilən kif və aflatoksin insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaradır", - o, izah edib.
Qaraciyər üzərində dağıdıcı təsirləri olduğunu bildirən dietoloq: "Aflatoksinə məruz qalma kəskin və xroniki zəhərlənmələrə səbəb ola bilər. Kəskin zəhərlənmə zamanı qaraciyərin zədələnməsi, sarılıq, həzm sisteminin pozulması və hətta ölümlə nəticələnə bilər. Bu, həmçinin xərçəng riskini artırır və hepatosellüler karsinomanın inkişafında rol oynayır. Bundan əlavə, aflatoksin immunitet sistemini boğaraq orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini zəiflədir. Həm də böyümənin geriləməsi və qida çatışmazlığı kimi problemlərə səbəb olur. Zəhərli təsirləri ilə yanaşı, qəliblər allergik reaksiyalara və astma və bronxit kimi tənəffüs xəstəliklərinə səbəb olur. İmmuniteti zəif olan insanlarda ciddi infeksiya riskləri yaradır", - deyib.
Püstə kimi qoz-fındıqda kif və aflatoksin əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün düzgün yığım, qurutma, saxlama və emal üsullarının son dərəcə əhəmiyyətli olduğunu ifadə edən dietoloq Çakaloğlu, "Fıstıqlar nəmli mühitlərdən uzaq tutulmalı, uyğun temperatur və rütubət səviyyəsində saxlanmalıdır İstehlakçılar məhsulların görünüşünü və qoxusunu yoxlamalıdırlar. Onlar kiflənmiş və ya qəribə qoxulu fıstıqları istehlak etməməlidirlər".
Gülayə Mecid