Sidneydəki UNSW Sağlam Qocalma Beyinləri Mərkəzinin məlumatına görə, az meyvə və tərəvəz yeyən insanlarda depressiya əlamətləri daha ağır olur.
"Unikal" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Scientific Reports" (SciRep) jurnalında dərc olunub.
Alimlər 11 il ərzində Avstraliya, Danimarka, İsveç və ABŞ-dən olan 3 483 əkiz uşaqda meyvə və tərəvəz istehlakı ilə depressiya simptomları arasındakı əlaqəni təhlil ediblər. Tədqiqata əkizlərin daxil edilməsi tədqiqatçılara cütlər arasında yüksək genetik oxşarlıq (50-100%) səbəbindən pəhrizlə əlaqəli olmayan çoxsaylı amillərin təsirini hesablamağa imkan verir.
Tədqiqatçılar araşdırmada az meyvə istehlakının gündə orta hesabla 0,3 porsiya, az tərəvəz istehlakının isə gündə orta hesabla 0,5 porsiya olduğunu müəyyən ediblər. Bir porsiya adətən 80 q ağırlığında bir kiçik meyvə (məsələn, alma və ya portağal) və ya gavalı və ya ərik kimi dörd kiçik meyvə deməkdir.
Tədqiqatçılar belə nəticəyə gəliblər ki, pəhrizdə meyvə çatışmazlığı birbaşa psixi sağlamlığın pisləşməsi ilə bağlıdır. Onlar təklif edirlər ki, səbəb beyinin normal fəaliyyətini saxlamaq və depressiya ilə mübarizə üçün vacib olan lif, vitamin və mineralların çatışmazlığıdır.