İndiki vaxtda piştaxtalarda hər meyvə və tərəvəzə istənilən vaxt çatmaq mümkündür. Halbuki sağlam olan hər meyvə və tərəvəzi öz mövsümündə istehlak etməkdir. Qışda qurudulmuş halda yediyimiz yayın sonu və payızın ləzzətli meyvələrindən biri olan ənciri qoparıb yeməyin tam zamanıdır! Bölgəsinə və növünə görə iyul ayında yığılmağa başlayan bu təbii ləzzətinn faydalarını bilirsinizmi? 

"Unikal" əncirin 5 faydasını sizinlə bölüşür: 

Güclü bir antioksidant olan əncirin, xüsusilə yaydan payıza keçidlə zəifləyən immunitet sisteminə çoxlu faydası var.  

Bağırsaq hərəkətliliyini artırır

Qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri və az lif istehlakı qəbizliyə yol açır. İnsan hər gün 25-30 qram lif qəbul etməli olduğu halda, əncir tərkibindəki lif sayəsində bağırsaq hərəkətliliyini artırır. 1 orta əncirdə təxminən 1 qram lif var. Əncirlə 1-2 stəkan su içmək bağırsaq hərəkətliliyini daha da artırmağa kömək edir.

İmmuniteti gücləndirir

Xüsusilə yaydan payıza keçidlə immunitet sistemi zəiflədiyi halda, əncirin istehlakı güclü antioksidant xüsusiyyətləri ilə orqanizmin müqavimətini gücləndirir. A, E və K kimi bir çox vitaminlə də zəngin olan əncirin antioksidan gücü xüsusilə tünd rəngli olanlarda daha yüksəkdir.

Sümükləri qidalandırır

2 orta əncirin tərkibində 1 stəkan süd qədər kalsium var. Tərkibindəki kalsium və maqnezium sayəsində sümükləri qidalandırır. Xüsusilə tünd rəngli əncirdə kalsium daha çox olur.

Döş xərçəngi riskini azaldır

Elmi araşdırmalar, postmenopozal dövrdə meyvə tərkibli yüksək lif istehlakının qadınlarda döş xərçəngi riskinin daha az olduğunu göstərir. 1 əncir üçün gündə 1 porsiya meyvə istifadə etməklə döş xərçəngi riskini azalda bilərsiniz. Əncir həmçinin tərkibindəki benzaldehid sayəsində xərçəngə qarşı qoruyucu və profilaktik təsir göstərir.

Ürəyi qoruyur

Əncir qan təzyiqini tarazlaşdırmağa kömək edən kaliumla zəngindir. Kardiyak riski yüksək olan, müntəzəm olaraq meyvə-tərəvəz istehlak edə bilməyən, işlənmiş qida və ət istehlak edən insanlarda gündəlik natrium istehlakı artır və kalium çatışmazlığı müşahidə olunur. Şəkər xəstəliyiniz yoxdursa, gündə 1 ədəd əncir müntəzəm olaraq istehlak etmək qan təzyiqinizi tarazlaşdıraraq ürəyinizi qorumağa kömək edəcək.

Yüksək şəkər tərkibinə diqqət yetirin!

Şəkərin yüksək olması və qanda qəfil şəkər olması səbəbindən şəkərli diabet xəstələri mütləq təzə və ya qurudulmuş əncirə üstünlük verməməlidir. Əgər istehlak ediləcəksə, 1 əncirdən çox yeməməlidirlər. Sağlam insanlar öz paylarına nəzarəti itirməməlidirlər. 1 porsiya meyvə yerinə 2 orta boy əncirə üstünlük vermək olar. Ancaq onun təravətinə aldanıb çoxlu miqdarda istehlak etsəniz, çox yüksək miqdarda şəkər qəbul etmiş olacaqsınız. Bu, növbəti yeməyə qədər daha tez ac qalmağınıza səbəb olsa da, 100 qram əncirin (təxminən 2 kiçik əncirin) tərkibində 80 kalori və 20 qram karbohidrat olduğu üçün həddindən artıq istehlak şəkər xəstəliyinə səbəb ola bilər.

Gülayə Mecid