Gündə üç stəkan çay içmək bioloji yaşlanma prosesini yavaşlatmağa kömək edə bilər.

"Unikal" xəbər verir ki, Çinin Siçuan Universitetinin mütəxəssisləri tərəfindən aparılan araşdırmada, çay içənlərdə bioloji qocalmanın ləngiməsi əlamətlərinin olduğunu müəyyən edilib. Tədqiqat müəllifləri qeyd edirlər ki, "Gündə üç stəkan çay və ya altı-səkkiz qram çay yarpağı içməyin ən bariz yaşlanma əleyhinə faydaları təmin edə biləcəyi göstərilir”.

Təəccüblüdür ki, çaydan imtina edənlər bioloji qocalmanın daha sürətli yaşayıblar. Tədqiqatçılar bunu yaşlanma əleyhinə faydaları bağırsaq mikrobiotasına əhəmiyyətli dərəcədə təsir etdiyinə inanılan çayın tərkibindəki əsas bioaktiv birləşmələr olan polifenollarla əlaqələndirirlər.

Bu, öz növbəsində, immunitet, maddələr mübadiləsi və idrak funksiyasında yaşa bağlı dəyişikliklərə təsir göstərir. Eyni zamanda, tədqiqatçılar həm yaşıl, həm də qara çayın qocalmaya qarşı mübarizə apardığını qeyd ediblər. Yaşıl çayın qocalmanı və ürək xəstəliklərini ləngitdiyini xatırladıblar.

Bir növ antioksidant olan katexinlərin yüksək konsentrasiyası ilə tanınır. Bu birləşmələr qocalmanı yavaşlatmağa və sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Bundan əlavə çayın, xüsusilə də yaşıl çayın diş sağlamlığına faydaları var. Onun ağız gigiyenasına və diş sağlamlığına müsbət təsirləri bir neçə əsas komponentə, o cümlədən flüor, polifenol və katexinlərə aid edilir.

Zərifə Nağıyeva