Cinan Universitetinin çinli mütəxəssisləri xəbərdarlıq edirlər ki, içməli su üçün plastik qablaşdırmada sağlamlıq üçün təhlükəli olan bir sıra kimyəvi birləşmələr var.

"Unikal" xəbər verir ki, alimlər məşhur qabların kimyəvi tərkibinin uzunmüddətli tədqiqi nəticəsində belə qənaətə gəliblər.

Təcrübə bir neçə mərhələdə baş tutub. Tədqiqatçılar müxtəlif qitələrdən altı plastik şüşə toplayıblar: Afrika, Amerika, Avropa və Asiya. Daha sonra butulkalar diqqətlə təhlil edilərək kimyəvi tərkibi üzə çıxarılıb. Onların demək olar ki, hamısında VOC-lar - uçucu üzvi birləşmələr, o cümlədən alkanlar, alkenlər, spirtlər, aldehidlər, karboksilik turşular və s. kimi zəhərli birləşmələr var.

Material köhnəldikdə, yüksək temperaturlara məruz qaldıqda və ya zədələndikdə belə birləşmələr daha çox olur və bu aktiv şəkildə suya buraxılır.

Alimlərin sözlərinə görə,  suyun özündə bu maddələrin konsentrasiyası çox da yüksək deyil. Amma problem ondadır ki, onlar orqanizmdə toplanır. Bundan əlavə, biz mikroplastikləri krandan su, qida, hava və s.-dən alırıq. Ona görə də tədqiqatçılar şüşə qablarda su almaqla riskləri azaltmağı tövsiyə edirlər.

Gülayə Mecid