Los-Anceles Qida Allergiya İnstitutunun mütəxəssislərinin fikrincə, nazik meyvə qabıqlarının soyulması lazım deyil. Lakin armud, alma, albalı, şaftalı və kivinin qabığını soymaq bəzi insanlarda kəskin allergik reaksiya riskini azaldır.

"Unikal" xəbər verir ki, bu barədə "HealthNews" nəşri məlumat yayıb.

Bəzi tədqiqatlar göstərmişdir ki, meyvə və giləmeyvə qabığında fenolik birləşmələr vardır. Məlumdur ki, fenollar antiinflamatuar və antimikrobiyal təsirə malikdir, həmçinin hüceyrələri oksigenin xüsusi formalarının zədələnməsindən qoruyur. Digər alimlər deyirlər ki, meyvə və tərəvəzlərin qabığında pestisidlər, zərərvericiləri və bitki patogenlərini öldürmək üçün istifadə olunan zəhərli maddələr ola bilər. Yalnız yüksək keyfiyyətli təmizləmə onları aradan qaldıra bilər.

Los-Anceles Qida Allergiya İnstitutunun mütəxəssislərinin fikrincə, meyvələrin qabığı ilə və ya qabığı olmadan yemək şəxsi seçimdən asılıdır. Qabıqdan qaçmaq tövsiyə olunan yeganə qrup allergiyası olanlardır. Kəskin reaksiya polen qida allergiyası sindromu olan insanlarda daha çox baş verir.  

Qida allergiyası sindromu nadir hallarda kəskin həyati təhlükəsi olan anafilaksiyaya səbəb olur. Bununla belə, qaşınma və mədə problemlərinin qarşısını almaq üçün allergiyası olan insanlara armud, alma, albalı, şaftalı və kivinin qabığını çıxarmaq məsləhət görülür.

Gülayə Mecid