B. Britaniyanın Bristol Universiteti və Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyinin (IARC) alimləri müəyyən ediblər ki, şəkərli dənli bitkilər, kolbasa, ağ çörək və şirin meyvələr kimi məşhur səhər yeməkləri xərçəng riskini artıra bilər.

"Unikal" xəbər verir ki, bu barədə “Daily Express” məlumat yayıb.

Alimlər 450 mindən çox böyüklərin pəhriz və həyat tərzini təhlil ediblər. Tədqiqatçılar tez-tez ultra emal olunmuş qidaları istehlak edənlərin ağız və boğaz xərçənginə tutulma riskinin artdığını aşkarıayıblar. 

Ultra emal olunmuş qidalar sənaye şəraitində müxtəlif qatılaşdırıcılar, konservantlar və ləzzət artırıcıların əlavə edilməsi ilə mümkün qədər çirklərdən təmizlənmiş inqrediyentlərdən istehsal olunan qidalardır. Kolbasa, pastırma, şəkərli dənli bitkilər və qatıq kimi bu qidaların bir çoxu ənənəvi olaraq səhər yeməyində yeyilir.

Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, məhz qida əlavələrinin yüksək tərkibi onkogenez faktoru kimi çıxış edə bilər. Bundan əlavə, həddindən artıq emal edilmiş qidalara həddən artıq aşiq olmaq çox vaxt piylənməyə kömək edir ki, bu da xərçənglə sıx bağlıdır.

Gülayə Mecid