Beyin sağlamlığında mühüm rol oynayan və onun inkşafını təmin edən müəyyən qidalar vardır.

"Unikal" həmin qidaları təqdim edir:

Qızılbalıq
Bilirik ki, qızılbalıq beyin sağlamlığı üçün çox vacibdir. Beynimizin çox hissəsi yağdan ibarətdir, təxminən 60%. Beynin hüceyrə quruluşunun istehsalında istifadə edilən əsas yağ omeqa 3-dür. Beynin sağlam bir quruluş yaratmaq üçün istifadə etdiyi omeqa 3-lər arasında ən əhəmiyyətlisi DHA-dır.

Omeqa 3 və DHA neyronları əhatə edən qoruyucu təbəqə yaradır. Bu təbəqənin komponentləri nə qədər güclüdürsə, onların işləmə qabiliyyəti bir o qədər yüksəkdir. 

Qaragilə
Beyin sağlamlığını və performansını ən çox yaxşılaşdıra bilən qidalardan biri də qaragilədir. Çox yüksək miqdarda antioksidant ehtiva edən qaragilə, digər qida maddələrindən daha çox antosiyanin ehtiva edir. Bu maddə beyni stressdən qoruyur və qocalmanın təsirlərinə qarşı dəstəkləyir. Qaragilədəki antioksidant birləşmələr iltihabı azaldır və beynin sağlam və yüksək enerji səviyyəsində işləməsinə kömək edir.

Brokoli
Brokoli sağlamlığa olduqca faydalıdır. Bunun ən mühüm səbəblərindən biri beyin hüceyrələrinin çoxalmasını təmin edən sulforafan adlı birləşmədir. Həmçinin, beyində yeni hüceyrələrin əmələ gəlməsini də dəstəkləyir. Brokolinin tərkibində K vitamini və fol turşusu var ki, hər ikisi beyin hüceyrələrini qoruyur və onların sağlamlığını təmin edir.

Tünd şokolad
Şokoladı sevmək üçün kifayət qədər səbəbimiz var. Buna beyin sağlamlığını da əlavə edə bilərik. Şokolad endorfin adlanan xoşbəxtlik kimyəvi maddələrini ifraz etməyə kömək edir.  Şokolad beyində qan axını artırır, yaddaşı gücləndirir, diqqəti cəmləməyə kömək edir, reaksiya müddətini yaxşılaşdırır. Tünd şokoladda olan yüksək miqdarda maqnezium beyni sakitləşdirməyə və rahatlamağa kömək edir. Bundan əlavə, tünd şokoladın tərkibindəki antioksidantlar super qida sayılan akai, qaragilə və nardan da yüksəkdir.

Qoz
Beynin görünüşü ilə qozun görünüşü çox oxşardır. Qozun beyin sağlamlığındakı yeri son dərəcə əhəmiyyətlidir. Qoz beyin üçün çox vacib bir omeqa 3 yağı olan yüksək miqdarda DHA ehtiva edir. Qozun tərkibində antioksidantlar, folat, maqnezium və fosfor var, onlar iltihabı azaltmağa kömək edir. Digər tərkib hissəsi yuxunu tənzimləyən melatonindir. Kiçik miqdarda melatonin yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa, yuxu pozğunluqlarını aradan qaldırmağa və beləliklə, beynin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Sarıkök
Son illərin digər məşhur qidası olan sarıkök tərkibində kurkumin var. Bu maddə ona parlaq sarı rəng verir.Kurkumin demək olar ki, hər şey üçün faydalıdır. O, infeksiya əleyhinə, antioksidant, antiviral, antibakterial, antifungal və anti-xərçəngdir. Bununla belə, onun ən əhəmiyyətli faydası serotonin və dopamin istehsalını artırmasıdır. Bu iki birləşmə beynimizdəki xoşbəxtlik, motivasiya, məmnunluq və mükafatla əlaqəli ən vacib nörotransmitterlərdir. 

Sümük suyu
Adətən şorba kimi istifadə etdiyimiz sümük suyu tək başına da istehlak edə bilərik. Bəşəriyyətdə ən çox istifadə edilən təbii dərmanlardan biri olan sümük suyu sağlamlıq və uzun ömür ilə əlaqələndirilir.

Sümük bulyonunda kalsium, fosfor, maqnezium və kalium var. Bağırsaqlarımız ikinci beynimizdir. Araşdırmalar bu iki orqan arasındakı əlaqəni ortaya qoyur. Bundan əlavə, bağırsaqlarımız beynin yüksək işləməsi üçün lazım olan qida anbarı kimi xidmət edir. Buna görə də sağlam bağırsaq sistemi beynin fəaliyyətini də gücləndirir. Sümük bulyonunda olan qidalar bağırsaqların düzgün və sağlam işləməsini təmin edir. 

Yumurta
Əvvəllər tövsiyə edilməyən bir qida yumurtasının nə qədər dəyərli olduğu bu yaxınlarda aydın oldu. Yumurta, demək olar ki, hər şeydə olduğu kimi, beyin sağlamlığında da aktiv rol oynayır. Xüsusilə yumurta sarısının tərkibində xolin var. Bu maddə beyindəki neyrotransmitterlərdən biri olan və əhval-ruhiyyə, yaddaş və intellektdə mühüm rol oynayan asetilkolin istehsalını təmin edir. Yumurta sarısının tərkibindəki xolin sayəsində beyin dumanı, konsentrasiya çatışmazlığı və yorğunluq üçün çox faydalıdır.

Qəhvə
Enerji mənbəyi olan qəhvə səhər oyanmağımıza kömək etdiyi üçün üstünlük verdiyimiz bir içkidir. Ancaq qəhvə içməyimizin əsas səbəbi kofein almaqdır. Kofein sizə sadəcə enerji vermir, o, adenozinlərin, yorğunluq hissi ilə əlaqəli nörotransmitterlərin beyində bağlanmasının qarşısını alan nevroloji stimullaşdırıcıdır. Bu səbəbdən qəhvə bizi oyadır. Qəhvənin başqa bir xüsusiyyəti də polifenol adlanan çox yüksək miqdarda antioksidant ehtiva etməsidir. Bu birləşmə iltihabı maneə törədir, beyni enerjili hiss edir. 

Zərifə Nağıyeva