Cənubi Kaliforniya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox miqdarda metionin amin turşusu olan qidalar yemək baş və boyun nahiyəsində bədxassəli şişlərə səbəb ola bilər.
"Unikal" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS) jurnalında dərc olunub.
Alimlərin diqqəti hər il dünyada yarım milyondan çox insana təsir edən tənəffüs yollarının, baş və boyun nahiyəsinin bədxassəli şişinin aqressiv növü olan yuxarı aerodigestiv skuamöz hüceyrəli karsinomaya səbəb olan amillərin müəyyən edilməsinə yönəlib.
Onlar aşkar ediblər ki, digər şiş növləri ilə müqayisədə ağız xərçəngi daha çox metionin ehtiva edir. Metionin insanların dəniz məhsulları, yumurta və mal əti kimi qidalardan aldığı bir amin turşusudur.
Sonrakı tədqiqatlar göstərir ki, metioninin hüceyrələrə daxil olmasından məsul olan membran zülalı olan LAT1 daşıyıcısının bloklanması şiş böyüməsini yavaşlatır. Bundan əlavə, heyvanlar və orqan və toxumaların laboratoriya modelləri üzərində aparılan təcrübələr göstərir ki, metionində aşağı olan pəhriz xərçəng şişlərinin böyümə sürətini yarıya qədər azaltmağa kömək edir.
Alimlərin sözlərinə görə, bədxassəli hüceyrələr normal hüceyrələrdən daha çox metioninə ehtiyac duyurlar - onların həyatını davam etdirmək üçün buna ehtiyacı var. Eyni zamanda, normal hüceyrələr bu amin turşusunun çatışmazlığına daha az həssasdırlar.