STIKes Muhammadiyah Ciamis Kollecinin (İndoneziya) alimləri müəyyən ediblər ki, pomidor suyu içmək təkcə orqanizmi vitaminlərlə doyurmur, həm də təzyiqi idarə etməyə kömək edir.

"Unikal" xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Vocational Nursing Science” jurnalında dərc olunub.

Hipertoniya və ya yüksək qan təzyiqi bütün dünyada milyonlarla insana təsir edən və hər il yüz minlərlə insanın ölümünə səbəb olan əsas sağlamlıq problemi olmaqda davam edir. Artan təzyiq qan damarlarının divarlarına zərər verir, onların qalınlaşmasına, sərtləşməsinə və aterosklerotik dəyişikliklərə səbəb olur. Bu, infarkt və insult kimi həyati təhlükəsi olan vəziyyətlərin riskini artırır.

Pomidor şirəsinin qan təzyiqini aşağı salmaqda effektivliyini qiymətləndirmək üçün nəzərdə tutulan eksperimentdə vəziyyətini nəzarətdə saxlamaq üçün heç bir üsuldan istifadə etməyən hipertoniya xəstəsi olan yaşlı könüllü iştirak edib. Xəstə üç gün ərzində gündə iki dəfə pomidor suyu içib. Nəticələr göstərirki, bu sadə müdaxilə qan təzyiqini 160/100 mmHg-dən aşağı salmağa kömək edib.  

Alimlərin fikrincə, A, B, C vitaminləri, kalium və digər faydalı maddələrlə zəngin olan pomidor orqanizmə kompleks təsir göstərdiyinə görə öz müsbət təsirini nümayiş etdirib. Kalium bədən mayelərinin osmotik təzyiqini saxlayır, su və turşu-əsas balansının tənzimlənməsində iştirak edir və ürək əzələsinin daralma və rahatlama dövrlərini tənzimləyir. Vitamin C qanı incələşdirmək qabiliyyəti ilə seçilir, B vitamini isə ürəyin qan tədarükünü təmin edir.

Mütəxəssislər deyirlər ki, pomidor şirəsinin müntəzəm istehlakı hipertoniya üçün ənənəvi müalicə üsullarına mühüm əlavə ola bilər, milyonlarla insanın həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün əlverişli və təbii üsuldur.